Wat is elektrotechniek en waarom is het van belang?

Als we het niet hadden, dan weten we niet meer wat we moeten doen. Stel je eens voor dat je je smartphone of laptop niet meer kon laden. Je geen verlichting had thuis. Dan wat? We mogen blij zijn met elektrotechniek en welke voordelen het allemaal met zich mee brengt. Alleen wat is elektrotechniek nu en hoe wordt het opgewekt?

Wat is elektrotechniek?

Eigenlijk heeft iedereen wel eens van elektrotechniek gehoord. Het is overal om ons heen. In onze huizen, op straat, op je werk. In het dagelijks leven kunnen we bijna niet zonder. Het elektriciteitsnetwerk ligt overal. Als het uitvalt hebben we grote problemen. Alles in de vriezer kan weggegooid worden, ziekenhuizen moeten op noodaggregaten draaien, bedrijven liggen plat, productieprocessen komen tot stilstand en de wekker gaat ’s morgens niet meer af. De definitie van elektrotechniek is: Een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. Mensen die zijn opgeleid in de elektrotechniek heten elektrotechnici.

 

Wie zorgt voor ons netwerk?

Dit doen de elektrotechnici. Zij hebben zich gespecialiseerd in alles wat met elektra en netwerken te maken heeft. Niet alleen in het aanleggen van wandcontactdozen en het aanleggen van verlichting, maar ook energietechniek, meet en regeltechniek en telecommunicatietechniek valt onder de elektrotechniek. De elektrotechnici kunnen dus niet alleen nieuwe systemen en netwerken aanleggen, maar ze kunnen ook service verlenen, storingen opzoeken en verhelpen en installaties up to date houden. Het is dan ook zeker van belang dat je als elektrotechnicus altijd blijft leren, doe je dit niet, dan loop je zeer snel achter op de snel ontwikkelende markt.

 

Water en elektra

In grote lijnen zijn bovenstaande begrippen vergelijkbaar. Stromend water heeft van zichzelf een bepaalde druk, zo kan stromend water dan ook een watermolen in beweging brengen. De watermolen zorgt voor weerstand. Om de molen in beweging te krijgen is druk nodig, als de druk verhoogt zal worden zal de molen sneller gaan draaien. Om deze druk te verhogen hebben we een machine nodig, in het geval van een watermolen zal de breedte van de stroom vak verminderd worden, dit wordt gecombineerd met een hoogteverschil, om zodoende de stroomsterkte van het water te vergroten. Bovenstaande uitleg is ook grotendeels van toepassing op elektra.

Binnen de elektrotechniek / elektriciteit worden de volgende termen veel gebruikt:

  • Watt (W): Dit is het vermogen. (Het water dat tegen de watermolen drukt)
  • Ohm (Ω): Dit is de weerstand.  (Het molenrad)
  • Volt (V): Spanning (De druk van water in een waterleiding)
  • Ampère (A): Stroomsterkte (Hoeveelheid water dat per seconde uit een leiding komt

 

Energiesoorten

Als we morgen zonder elektriciteit zitten hebben we allemaal een groot probleem. Het is duidelijk dat we niet zonder kunnen. Enig nadeel is dat we elektriciteit niet zomaar uit de grond kunnen halen. Het is geen delf. We zullen het dus op moeten wekken. Dit kan dan weer wel met delfstoffen, maar deze methode is zeer belastend voor ons milieu, vandaar dat de markt snel aan het veranderen is en we met zijn allen druk zoekende zijn naar nieuwe methodes om elektriciteit op te wekken. Te denken valt hierbij aan de volgende manieren:

 

  1. Duurzame energie; deze kennen we allemaal al wel, zonne-energie en windenergie. Bij deze vorm van energiewinning zijn we afhankelijk van de natuur. We kunnen dus niet van te voren zeggen hoeveel energie we kunnen opwekken. Verder moeten we natuurlijk rekening houden met de energie die nodig is om windmolens en zonnepanelen te maken en te slopen. De vraag blijft dus of het daadwerkelijk veel beter is dan kolencentrale.
  2. Nucleaire energie; beter bekend als kernenergie. Als hier gebruik van gemaakt wordt zitten we altijd met het radioactieve afval, dit is zeer schadelijk voor mens en milieu. Verder bestaat natuurlijk nog de kans op een kernramp door menselijk falen of door natuurgeweld. Denk aan Tsjernobyl en Fukushima. Hierdoor zijn er maar weinig voorstanders voor deze optie. De ramp in Japan heeft aangetoond dat we als mens machteloos staan tegen een natuurramp en kernramp in één.

 

Mogelijkheden en ontwikkelingen in de elektrotechniek

Zoals je hier boven hebt kunnen lezen zijn de mogelijkheden legio. De ontwikkelingen volgen elkaar in een moordend tempo op. Kortom je hoeft als elektromonteur of elektrotechnicus niet verlegen te zitten om werk in de toekomst. Heeft bovenstaande informatie jouw interesse gewekt, neem dan contact met ons op. Wellicht is een opleiding in de elektrotechniek iets voor jou!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.