Een verzorgende IG (ook wel VIG genoemd) is op verschillende vlakken inzetbaar in de zorg sector. De afkorting IG staat voor Individuele Gezondheid. Wanneer je aan het werk gaat als Verzorgende IG staat de verzorging van je cliënten centraal. Dit is vaak ondersteuning op punten waarbij de cliënt dit zelf niet meer kan. Een van de belangrijkste taken van een Verzorgende IG, is het opstellen van een zorgplan. Dit doe je niet alleen maar samen met het hele zorgteam binnen de organisatie. Zorgplannen zijn uniek en gebonden aan 1 cliënt. Hierin staat welke zorg de VIG moet uitvoeren. Een voorbeeld hiervan zijn: het in kaart brengen van medicatie die de cliënt nodig heeft en wanneer hij/zij deze moet innemen. Daarnaast staan er ook punten in als hulp bij persoonlijke verzorging zoals omkleden en het aanbrengen van steunkousen.
Waar kun je terecht als Verzorgende IG?
In de paragraaf hierboven zijn enkel voorbeelden genoemd die (vaker) voorkomen in de ouderenzorg. Daarnaast kun je als VIG ook werken in de gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg.
Verzorgende IG in de ouderenzorg
Kies je voor verzorgende werk in de ouderenzorg, dan krijg je veel te maken met oudere mensen. Zoals toegelicht in de inleiding van dit artikel, hebben zei ondersteuning nodig met dagelijkse bezigheden. Wassen, aan- en uitkleden, maaltijd verzorging, toevoer van medicatie en het uitvoeren van gezellige activiteiten. Jouw ultieme doel hierin is het opstellen en uitvoeren van de zorgplan en de voortgang meten. Verbetering in de gezondheid van jouw cliënten is jouw passie!
Verzorgende IG in de gehandicaptenzorg
Kies je voor werk in de gehandicaptenzorg, dan krijg je te maken met mensen die een verstandelijke of lichamelijke beperking hebben. Ook zij zijn niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen. Hierdoor is ondersteuning met persoonlijke verzorging en dagelijkse werkzaamheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden of verzorgen van maaltijden. Hiernaast is advisering ook een belangrijke taak in de gehandicaptenzorg. Je geeft cliënten advies over hoe ze het beste met hun beperking om kunnen gaan.
Verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg
Ook mensen met een verslaving of psychische stoornis hebben hulp nodig in het dagelijks leven. Als Verzorgende IG in deze sector help je cliënten met herstel van de gezondheid. Het is in deze sector een intensief beroep mede doordat er een grote variatie aan verslavingen en stoornissen zijn. Ook in deze sector help je met persoonlijke verzorging, medicatie, maaltijd verzorging en persoonlijke hygiëne.
Kraamzorg
Pas bevallen moeders hebben na bevalling rust nodig. Als verzorgende IG in de kraamzorg zorg jij dat zij dit krijgen. Na de geboorte van het kind ben jij ongeveer een week aanwezig bij een gezin. Hier ga je helpen met onder andere huishoudelijke taken en controleer je de gezondheid van moeder en kind. Tevens geef je ook tips over de verzorging van het pasgeboren kindje.
Opleidingen en doorstroom mogelijkheden
De opleiding Verzorgende IG is een BBL opleiding op niveau 3. Dit houdt in dat je werkt en leert tegelijkertijd. Je bent meestal vier dagen aan het werk in een erkend leerbedrijf en gaat één dag per week naar school. Na diplomering kun je doorstromen naar de opleiding Verpleegkundige niveau 4.