Interesse in de opleiding verspaner? In dit artikel gaan we het beroep nader toelichten. Vragen zoals: wat hij doet, waar hij werkt en welke technieken hij gebruikt worden beantwoord. Het is een functie waar op moment veel vraag naar is en dus een interessante opleiding kan zijn voor studenten.
Wat doet een verspaner?
Als verspaner ben je een vakman of -vrouw die voornamelijk werkt binnen de metaalindustrie, maar ook in de houtverwerkende industrie en in de kunststof industrie zijn mogelijkheden. Hij maakt verschillende soorten onderdelen door middel van technieken zoals draaien, verspanen en slijpen. Meest gebruikte materialen waarmee je te maken krijgt zijn gietijzer, aluminium, kunststof en messing, maar ook hout en kunststof kunnen materialen zijn waar je mee in aanraking komt. De voornaamste werkzaamheden zijn het vormgeven van deze materialen met behulp van verschillende technieken en machines. Eén van die machines is de CNC-freesmachine. Afgekort staat CNC voor Computer Numerical Control.
CNC-frezen
Door het gebruik van CNC machines kunnen verspaners het bewerken van materialen automatiseren. Dit is een machine die door een computer aangestuurd wordt en materialen nauwkeurig bewerkt tot op de 1000e millimeter. Echter is het kennis op doen over de machine minder simpel. De machine is volledig computergestuurd en vereist dus kennis van bepaalde software. De werktekeningen worden dus op de computer gemaakt en vervolgens zorgt de CNC ervoor dat het product gefabriceerd wordt. Hoe je een CNC freesmachine bedient leer je op de opleiding BBL-niveau 3 Allround Verspaner.
Werkzaamheden van een verspaner
Wat verspaners nu precies maken verschilt dagelijks enorm. Ze werken meestal voor diverse opdrachtgevers. Het ligt er maar net aan welke opdracht er binnenkomt. Als ik zo voor me uit kijk kan ik zeggen dat de aluminium behuizing van mijn MacBook Air door een verspaner is gemaakt. Dit geld ook voor de computerkast van mijn collega of de tafelpoten van mijn bureau. Of de motorblok van mijn auto die buiten staat. Conclusie is dat verspaners genoeg werk hebben en werken aan van alles en nog wat.
Arbeidsperspectief
Laten we eerlijk zijn, het functieprofiel verspaner klinkt absoluut niet aantrekkelijk. Toch is het dat zeker wel! Wij zien veel opdrachtgevers die op zoek zijn naar verspaners (CNC-frezer – incl. programmeren) maar deze zelf niet kunnen vinden. En ook wij zien dat de vraag naar kwalitatieve verspaners stijgt. Daarnaast geeft het NOS hier aan dat cnc-verspaner behoort tot 1 van de krapteberoepen. Voor personen die affiniteit hebben met techniek, is dit een groot voordeel. Behaal je de opleiding verspaner dan zit je gebakken voor de toekomst. Wil je graag meer informatie ontvangen over erkende leerbedrijven binnen ons netwerk en wat zij aan verspanen doen? Bel of stuur gerust een appje.