Wat doet een steigerbouwer?

Een steiger is een hulpconstructie die tijdelijk is opgebouwd uit steigerbuizen en planken. De steiger kan op twee manieren gebouwd worden. Het kan zo zijn dat de steiger direct op gewenste hoogte en breedte wordt gebouwd, maar in sommige gevallen ‘groeit’ de steiger geleidelijk aan met het bouwwerk mee. De steigerbouwers zijn de mensen die de steigers op een veilige manier en volgens alle richtlijnen opbouwen.

Hoe word je steigerbouwer?

Voordat je jezelf een steigerbouwer mag noemen moet je voldoen aan bepaalde eisen, in het bezit zijn van bepaalde certificaten en heb je al geruime tijd ervaring opgedaan als ‘sjouwer’. De functie sjouwer is de voorloper op de steigerbouwer en daarmee begint je loopbaan als steigerbouwer. In deze functie wordt er materiaalkennis opgedaan en kennis over de gang van zaken in de eerste fasen van het opbouwen van de steiger. Er wordt niet alleen gekeken naar de opbouw van de steiger, maar ook naar de ondergrond  waarop de steiger geplaatst dient te worden om ‘het dragen’ van de steiger te waarborgen en daarmee verzakking en/of het wegglijden van de steiger te voorkomen.

Belangrijke aspecten

Wanneer de eerste monteur steigerbouw de bodem goed heeft verstevigd kan de grondslag van de steiger aangebouwd worden. De ondergrond en de grondslag zijn twee van de belangrijkste factoren voor een goede, stevige steiger. De stabiliteit van de steiger word gevormd door diagonalen toe te passen, ook wel schoren genoemd. Daarnaast is de verankering van groot belang, deze moet volgens een voorgeschreven patroon aangebracht worden.  Zodra de grondslag eenmaal staat kan de steiger opgebouwd worden. De steiger kan volgens het patroon van de grondslag opgebouwd worden tot de gewenste hoogte.

De opbouw word gedaan door een ervaren monteur die gecertificeerd is voor zijn vakbekwaamheid. Het materiaal wordt klaargelegd door de sjouwer. Aan de grondslag is af te zien welke materialen er benodigd zijn. De monteur steigerbouwer, ook wel tweede monteur genoemd, bouwt samen met de eerste monteur de steiger op.

Verplichtingen van een steigerbouwer

De steiger heeft een aantal verplichtingen waaraan hij moet voldoen, hier ziet de eerste monteur op toe. Denk hierbij aan leuningen, kantplanken en belangrijkste: de verankering. De verankering wordt volgens de wettelijke richtlijnen toegepast.  Een andere bepaling is een aparte trapopgang van de steiger. Deze wordt tijdens het bouwen, meegebouwd met de steiger. Ook de trapopgang moet voldoen aan bepaalde eisen, zodat de steiger op veilige wijze betreden kan worden.

Wanneer de steiger op volledige hoogte is, ruimen de sjouwer en tweede monteur de restanten steigermateriaal op. Vervolgens keurt de eerste monteur de steiger, eventueel samen met de betreffende uitvoerder op de bouwplaats.  Zodra de steiger technisch en functioneel is goedgekeurd, is de steiger klaar voor gebruik.

Geschreven door: George Voornhout

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.