Verschil BOL en BBL. Welke verschillen zijn er?

Het MBO biedt studenten twee varianten aan, je kunt kiezen uit een BOL of BBL opleiding, maar wat is het verschil? BOL staat voor beroeps opleidende leerweg. Kies je voor deze variant dan breng je het grootste gedeelte van de opleiding op school door. Afhankelijk van je opleiding ga je in sommige kwartielen (fulltime) stagelopen.

BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Kies je voor deze variant dan combineer je werken met leren. Je brengt de grootste gedeelte van de opleiding door bij een erkend leerbedrijf en gaat, afhankelijk van je opleiding, één of meerdere dagdelen naar school.

 

Beroeps opleidende leerweg (BOL)

Als jij kiest voor een MBO opleiding in de BOL variant dan ga je naar school en loop je stage. Het schooldeel zal bestaan uit het vertrouwde huiswerk en veel theorie om thuis te oefenen. Verder zul je af en toe voor korte periode stage moeten lopen, met een beetje geluk krijg je hiervoor een stagevergoeding, maar dit is niet verplicht (als je slim bent vraag je hier wel even na tijdens je sollicitatie, want nooit geschoten is altijd mis). Tijdens je stage kun je alvast een beetje wennen aan het werkende leven. Je zult namelijk 4 of 5 dagen per week fulltime moeten werken. Dit kan dus wel even wennen zijn als je alleen het schoolleventje gewend bent. Als je 18 jaar en ouder bent heb je recht op studiefinanciering en elke student heeft recht op een studentenreisproduct. Verder ben je vaak aanwezig op school, dus heb je veel contact met je medestudenten.

 

BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg)

De BBL variant is compleet anders dan de BOL variant. In deze variant ben je namelijk grotendeels aan het werk bij een erkend leerbedrijf, daarnaast ben je af en toe op school. Je zult bij het leerbedrijf loon krijgen en je bent meer op het werk dan op school, je hebt dan ook minder contact met je klasgenoten en meer met je collega’s.  Doordat je werkende bent en dus niet de juridische status van student/scholier hebt, heb je geen recht op studiefinanciering of een reisproduct. Daar staat tegenover dat je loon krijgt van het leerbedrijf en dat je daarnaast, afhankelijk van je situatie, wellicht recht hebt op reiskostenvergoeding. Het loon en de andere verhouding tussen theorie en praktijk kunnen voor jou een doorslaggevende factor zijn om voor BBL te kiezen!

 

Studiefinanciering & reisproduct (OV-chipkaart)

Wanneer studenten kiezen voor een BOL opleiding op het MBO dan hebben zij recht op studiefinanciering en een OV-chipkaart). Als je MBO-niveau 1 of 2 gaat doen, zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct altijd een gift. Ga je niveau 3 of 4 doen dan worden de basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar behaalt. Behaal je dit niet? Dan moet je alles wat je hebt ontvangen terugbetalen.

 

Verschil BOL en BBL opleidingen

Sommige studenten leren liever door naar school te gaan en de boeken open te klappen. Anderen leren liever door de mouwen op te stropen en door te doen. De grootste verschillen van beide MBO studievarianten staan hieronder op een rij:

 

BOLBBL
Leren door veel theorieLeren door ervaring op te doen in de praktijk bij erkende leerbedrijven
Voornamelijk aanwezig op schoolVoornamelijk aanwezig bij een werkgever
Recht op studiefinanciering en OV-chipkaartRecht op een salaris conform CAO (in meeste gevallen veel hoger dan een studiefinanciering)
Geen werkplek nodig bij start van de studieWel een werkplek nodig voor start van studie
Veel contact met klasgenoten en studentenVeel contact met ervaren collega’s

 

Meer informatie over het verschil tussen BOL en BBL?

Ben jij die aanpakker met opgestroopte mouwen die graag die BBL studie wil doen? Wij bieden BBL studenten veel voordelen aan als ze willen starten met een BBL opleiding. Lees ze hier!

 

Wil jij starten met een BBL opleiding in de techniek, dan hebben wij veel voordelen die wij studenten aanbieden. Benieuwd naar de opleidingen die Bewust BBL aanbiedt? Bekijk ze hier. Staat de opleiding die jij wil volgen er niet tussen? Neem contact met ons op dan zullen wij kijken of we wellicht maatwerk kunnen leveren.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.