Opleiding loodgieter volgen? Deze opleiding heb je nodig

We krijgen nu en dan de vraag van studenten dat ze de opleiding loodgieter willen volgen. Echter bestaat er geen opleiding met de naam “opleiding loodgieter”. De term loodgieter wordt gebruikt voor een functie in de installatietechniek sector. In een vorig artikel hebben we al toegelicht wat een loodgieter doet en welk soort loodgieters er zijn. In dit artikel lichten we toe hoe je een volwaardig loodgieter te worden.

Loodgieter opleiding volgen op het MBO

Zoals hierboven staat vermeld, bestaat de “opleiding loodgieter” niet. Om loodgieter te worden moet je een opleiding Monteur Service en Onderhoud afronden. Deze valt in de sector Installatietechniek. Doordat het belangrijk is om praktijkervaring op te doen, is dit een BBL opleiding. Je kan het vak niet in zijn geheel leren uit boeken. Wat je wel uit de boeken gaat halen is leren over het juiste gereedschap gebruik, fabricage, veiligheid etc. In de praktijk ga je leren hoe je verschillende soorten leidingsystemen installeert en onderhoud. Dit ga je leren door te werken in huizen (nieuw- of oudbouw), gebouwen en fabrieken. Daarnaast ga je ook leren timmerwerkzaamheden uit te voeren. Dit omdat je toegang nodig hebt tot de leidingen die achter muren staan. Tevens ga je leren lassen en solderen om leidingsystemen aan elkaar te bevestigen.

Past de opleiding bij jou?

Een loodgieter installeert, onderhoudt en repareert installaties met leidingen, zoals sanitair of verwarmingssystemen. Hiervoor moet hij om te beginnen de situatie inschatten en luisteren naar de eisen van de klant. Er zijn allemaal verschillende opdrachten ze kunnen enorme installaties bevatten maar het kan ook een verstopte gootsteen zijn. Als duidelijk is wat er gedaan moet worden selecteert de loodgieter de juiste materialen en de goede gereedschap of apparatuur. Pas als de benodigde materialen en gereedschappen op locatie zijn begint het echte werk van de loodgieter pas. Alles moet stevig en nauwkeurig in elkaar gezet worden om lekkage te voorkomen en de Loodgieter moet hierbij veilig en efficiënt werken zodat er niks fout kan gaan. Als er toch problemen ontstaan wordt de loodgieter ingeroepen voor werkzaamheden om het te repareren en te controleren. Bij grote klussen werk je vaak samen met een collega’s en leerling(en) loodgieter(s).

Een dag in de schoenen van een loodgieter

De werkzaamheden van loodgieters variëren. De ene keer is hij bezig met het vervangen van onderdelen zoals kranen. En de andere keer moet hij een spoelonderbreker installeren. Daarnaast hebben zij veel te maken met lekkages door springende leidingen en schades. De leidingen moeten dan vervangen of gerepareerd worden. Indien deze vervangen moeten worden moet er ook nog gedacht worden aan het inkopen van producten met exacte afmetingen. Hebben deze niet de juiste afmetingen dan is maatwerk vereist. Loodgieters zijn dagelijks bezig met van alles en nog wat. Ze rijden van afspraak naar afspraak en hebben meerdere klussen per dag.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.