Alles wat je moet weten over koeltechniek

De kans is aanzienlijk groot dat je interesse hebt in koeltechniek, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Een koeltechniek opleiding volgen is erg leuk en uitdagend, al moet je het natuurlijk wel leuk vinden om je te verdiepen in bepaalde technische aspecten. We zien dat er nog een hele hoop onduidelijkheid bestaat over deze sector. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je moet weten over koeltechniek. Door dit artikel goed door te nemen krijg je een volledig beeld bij deze bijzondere sector. Zo weet je precies of een koeltechniek opleiding mogelijk iets voor jou is!

Wat is koeltechniek eigenlijk?

Voordat we ingaan op de bijzonderheden van werken binnen koeltechniek is het van belang om eerst eens stil te staan bij de term zelf. Wat is koeltechniek namelijk vraag je je af? De term koeltechniek wordt ook wel eens aangeduid als koudetechniek. Het ziet op specialisten die zich voornamelijk bezig houden met alle mogelijke soorten koelsystemen. Wanneer je een koeltechniek opleiding hebt gevolgd wordt je opgeleid tot koel- en klimaattechnici. Koel- en klimaattechnici ontwerpen, installeren en onderhouden koelsystemen in gebouwen zoals supermarkten, kantoren, scholen, ziekenhuizen en voedselverwerkende bedrijven. Je werk kan een van de twee brede gebieden bestrijken:

  • koeling – het ontwerpen, installeren en onderhouden van koelsystemen in o.a. supermarkten, restaurants, ziekenhuizen, voedselverwerkende bedrijven en fabrieken.
  • airconditioning – installatie en onderhoud van systemen die de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid in kantoren, scholen, recreatiecomplexen en andere moderne gebouwen regelen.

Dit is natuurlijk alleen maar een kleine onderverdeling, er komt namelijk nog wel meer kijken bij koudetechniek. Het komt er in feite op neer dat jij de verantwoordelijke bent voor het installeren van de juiste systemen. Deze systemen zijn natuurlijk van groot belang. Als je een supermarkt hebt wil je immers wel zeker weten dat al het eten in de vriezer op de juiste temperatuur blijft. Dit is precies waar jij als specialist binnen de koeltechniek voor moet zorgen. Je bent, vaak samen met je team, verantwoordelijk voor de juiste aansluiting. Er komt dan ook aardig wat verantwoordelijkheid bij jou als technicus te liggen tijdens het werk.

Alles wat je moet weten over koeltechniek 1
Aircomonteur bezig met reparaties

Wat kan ik verwachten van een baan als koel technicus?

Het is altijd een beetje lastig om te voorspellen wat je later zal gaan doen nu er vaak wel wat meer bij komt kijken dan de standaard werkzaamheden. Een ding is echter wel zeker, dit is het feit dat je aardig hard moet werken als je als koel technicus aan de slag wilt gaan binnen de koudetechniek sector. Airconditioning- en koeltechnici werken over het algemeen tussen 37 en 40 uur per week, van maandag tot en met vrijdag. Ze moeten flexibel zijn om dat de gewerkte uren afhankelijk zijn van het project, de prioriteiten en de termijnen. Soms moet je in het weekend en ’s nachts werken. Sommige ingenieurs werken als freelancer of met een kortlopend contract, waardoor de werktijden van week tot week kunnen variëren. Dit hangt natuurlijk een beetje af van wat je zelf prettig vindt. Je werk zal er meestal als volgt uitzien (al hoeft dit dus niet voor iedereen zo te zijn):

  • Waar werk je – Je zou kunnen werken in voedselproductie-eenheden, voedselverkooppunten, hotels en gekoelde transportsystemen of in ziekenhuizen. Dit zijn dus alle plekken waar er behoefte is aan bepaalde koelsystemen. Vaak zijn het grootschalige bedrijven die deze systemen willen realiseren, al zou je in principe ook particuliere klanten kunnen krijgen. Iedereen of iedere organisatie die behoefte heeft aan koelsystemen schakelt een koudetechniek technicus in.
  • Hoe ziet je werkplek eruit – Je werkt aan een bureau voor sommige aspecten van je werk, maar reist naar bouwplaatsen voor andere. Dit laat zien dat het een zeer divers beroep is. het is niet zo dat je alleen maar op locatie bezig bent, soms moet je immers eerst op kantoor een schets maken van hoe het er allemaal uit komt te zien. Deze balans tussen praktijk en regulier werk maakt het een zeer bijzondere sector om zelf te betreden.
  • Waar ben je mee bezig – Je werkt dus aan installaties in ziekenhuizen, fabrieken, scholen, winkels en grootschalige kantoren. Zoals we kort hebben vermeld ben je verantwoordelijk voor het installeren en monteren van deze grote koelsystemen. Dit doe je vaak in een team nu het gewoonweg teveel werk is om het allemaal zelf te doen. Het praktische gedeelte zal een groot deel van de dag in beslag nemen.
  • Wat moet je aan – Mocht je niet zoveel zin hebben om in werkkleding te lopen dan is de koeltechniek opleiding niet voor jou. Je moet bij het werk namelijk altijd beschermende kleding dragen. Denk hier aan een veiligheidsbril, helm, veiligheidslaarzen en een overall. Deze kleding is er echt voor jezelf, door de juiste bescherming kun je eventuele ongelukken voorkomen.

Wat moet ik doen om een koel- en airconditioningstechnicus te worden?

De meeste mensen beginnen als een leerling van praktijkschool en trainen vervolgens verder op het werk. Over het algemeen duurt de opleiding tussen twee en vier jaar, afhankelijk van de stage. Als je nog niet in de sector werkt of een opleiding volgt, kun je misschien een koeltechniek opleiding op niveau 1, 2 of 3 volgen. Hierdoor krijg je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een baan te vinden. Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen. De verschillende opleidingen zijn Monteur Koude en Klimaatsystemen, Monteur Airco en Warmtepomp, Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen en Servicemonteur koude- en klimaatsystemen. Uiteraard zijn deze verschillende installatietechniek opleidingen onderverdeeld in verschillende niveaus. Hierdoor kan je altijd een koudetechniek opleiding kiezen die aansluit bij wat je zoekt.

Wat is het toekomstperspectief?

Uiteraard wil je wel weten wat er in de toekomst aan kan komen, je wilt immers wel een baan kunnen vinden. Kies je voor een koeltechniek opleiding dan zal je je hier geen zorgen over hoeven te maken. Je houdt je veel bezig met milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Dit zijn twee kernwaarden waar op dit moment gewoonweg enorm veel vraag naar is. Bedrijven willen er alles aan doen om zo groen mogelijk te produceren. De kans is aanzienlijk groot dat dit in de toekomst nog wel even het geval zal zijn. Op dit moment zijn er heel wat vakmensen nodig binnen de koeltechniek sector. Je zal dan ook snel aan het werk kunnen na het afronden van de opleiding, dit maakt het een prima optie om voor te kiezen.

Als we kijken naar het salaris dan kan je met een koeltechniek opleiding prima rondkomen. De inkomsten zullen voornamelijk afhankelijk zijn van het niveau wat je aankan. Over het algemeen ligt het gemiddelde maandinkomen tussen de €2300 en €2800 per maand. Wanneer je net begint zal het salaris uiteraard iets lager liggen, dit spreekt voor zich.

Wat moet je kunnen om technicus te worden?

De technici op het gebied van airconditioning en koeling maken gebruik van technische kennis en praktische vaardigheden om ervoor te zorgen dat producten zoals warmtepompen en koelgassen op een veilige en milieuvriendelijke manier worden behandeld, waardoor de impact op het milieu zo veel mogelijk wordt beperkt. Van het handhaven van een comfortabele luchttemperatuur en -vochtigheid in een bioscoop met meerdere schermen tot het op de juiste temperatuur houden van het bloed voor levensreddende handelingen, de airconditioning- en koelindustrie bestrijkt een breed scala aan activiteiten. Wil je zelf binnen de koeltechniek sector aan de slag gaan dan zal je bij jezelf na moeten gaan of je technisch bent aangelegd. Het is en blijft een technische opleiding. Vind je het niet leuk om met de koelsystemen aan de slag te gaan en om je handen uit te mouwen te steken dan is de koeltechniek opleiding niet iets voor jou. Vind je dit wel leuk dan zal je er achter komen dat de koudetechniek sector je een hele hoop te bieden heeft.

Als het goed is heb je door het lezen van dit artikel een beter beeld gekregen bij wat je precies van koeltechniek kunt verwachten. Het is een zeer bijzondere sector die veel mogelijkheden biedt om door te groeien. Door de vraag naar steeds duurzamere machines heeft de koeltechniek opleiding een goed toekomstperspectief. Vind je het leuk om met deze koelsystemen aan de slag te gaan dan kan het zomaar eens zo zijn dat je jouw roeping gevonden hebt! Je kan bij ons altijd vrijblijvend meer informatie aanvragen over de koeltechniek opleidingen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste artikelen en de nieuwste opleidingen!

Wie van je vrienden moet dit lezen?

Deel dit artikel!

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Bekijk al onze BBL opleidingen

Misschien wil je dit ook lezen...

Alles over het functioneringsgesprek

Categorie:
Weetjes

Groot tekort aan technisch geschoold personeel

Categorie:
Nieuws

Cookie erbij? Wij gebruiken cookies op onze website om de beleving op onze website voor u te verhogen. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met ons privacy statement.